Current Affairs January 02,2020

Discussion RoomCategory: Current AffairsCurrent Affairs January 02,2020
Sara asked 4 years ago

1) Which Nation has  recently banned the ‘Reef Toxic Sunscreen’?
A) Newzeland
B)Nauru
C) Australia
D) palau
Ans:D

2)who will be the Head of the Sainya KartaVibhag?
A) Chief of Defense  staff
B) Prime Minister
C) Defense Minister
D) Prime Minister
Ans:A

3)who will launch the environmental prize called ‘Earth Shot’ recently?
A) Duke of Sussex
B) Prince of Wales
C)Duke of Cambridge
D)Queen Elizabeth-2
Ans:C

4) Which Indian organization selected for training in Russia for the Gaganyaan mission,that is going to be launched in 2020?
A) MARCOS
B) Indian Navy
C) ISRO
D) IAF
Ans:D

5) Which State government  became the first state in the country to pass a resolution scrapping the citizenship amendment act(CAA)?
A) Andhra Pradesh
B) Kerala
C) West Bengal
D) Uttar Pradesh
Ans:B

6)Who is the first & youngest Indian tribal women in the world to scaled six mountain peaks in six continents?
A)Malavath Poorna
B)Dicky Dolma
C)Santosh Yadav
D)Bachendri Pal
Ans:A

7) Which app recently launched by RBI governor, that would help to visually impaired people to identify denomination of currency notes?
A)VANI(Visually Aided Note Identifier)
B)MVANI(Mobile App for Visually Aided Note Identifier)
C)MANI(Mobile Aided Note Identifier)
D)VANIA(Visually Aided Note Identifier Application)
Ans:C

8) Which country launched two powerful naval destroyers in year of harvest for milatary?
A)Chian
B) Indonesia
C) Russia
D) United kingdom
Ans:A

9) Which aspect of agriculture is focused upon by Krishi Karman Award?
A) Water management
B) Production
C)Sales
D) Supply
Ans:B

10)which is the world’s first major city to celebrate the start of the New year 2020??
A) Christchurch
B) Wellington
C) Sydney
D) Auckland
Ans:D